Mi az a ‘fordított piramis’ cikk?

A ‘fordított piramis’ cikkek a legfontosabb információt közlik legelőször, és erre épül az írás többi része, fontossági sorrend szerint. Eszerint a logika szerint, a legkevésbé fontos részletek a cikk legalján találhatóak.

Ez a fajta újságírási technika megköveteli, hogy az újságíró összefoglalja a hírt. Először, a cikk tézisét írja le, és a továbbiakban ehhez biztosít háttér információt.

 

Miért hasznos ez?

A ‘fordított piramis’ technika különösen hasznos az online-cikkeknél, ahol az olvasók figyelme könnyen elveszíthető, illetve az olvasók sokszor inkább csak átfutják a cikkeket, mint hogy végig olvassák azokat.

Ez a technika segít az olvasónak eldönteni, hogy végig olvassa-e a cikket. Amennyiben nem az olvasó nem mélyül el a publikációban, legalább a legfontosabb részletekhez könnyen hozzá tud jutni.

Emellett, a kulcs információ előre sorolása segít a keresőoptimalizálásban is.

 

Hogyan tudok ilyen cikket írni?

Kezd egy bevezető paragráfussal, ami az összes releváns részletet összefoglalja. A legjobb irányelv a ki, mit, mikor, hol, és miért kérdések követése és részletezése.

Majd használj tétel mondatokat minden bekezdésében. Kezd, a legfőbb pontokkal, vagy konklúziókkal minden parargráfusod. Fontos, hogy mindig csak egy ötletre fókuszálj. Ezzel a módszerrel, segítesz az olvasóknak a cikked átfutásában, és így olyanok is akik nem mélyülnek el az írásodban, hozzájuthatnak a leglényegesebb információkhoz.

A jól megfogalmazott tétel mondatok segítik az olvasókat, hogy minél gyorsabban át tudják futni a cikkeidet és megtaláljak a saját érdeklődési pontjaikat abban.

Arthur Wyns

About Arthur Wyns