was successfully added to your cart.

Szia!

És üdvözlünk a Climate Trackerben! A szervezetünk fiatal és lelkes kommunikátorokat és újságírókat támogat. Most hogy itt vagy, rád is számítunk!

Egy új kampányt indítunk Közép-Európában, ezért arra kérünk, hogy ragadd meg a tollad, vagy a kamerád és mutasd meg, hogyan gondolkodsz a klímaváltozásról!

Itt az ideje, hogy az országaink vezetői komolyan vegyék a témát. Vezetőinknek fel kell hagyniuk a fosszilis üzemanyagok használatának támogatásával, ehelyett fektessenek be megújuló erőforrásokba, és helyezzék előtérbe az emberek jövőjét!

Csatlakozzon a versenyhez itt

Csatlakozz hozzánk és a magasabb klíma ambíciók eléréséért!

Csatlakozz a mozgalmunkhoz, és segíts újra napirendre tenni a klímaváltozás témáját a hazádban! Ahhoz, hogy csatlakozz a versenyhez, nem kell mást tenned mint publikálni egy klímaváltozással kapcsolatos cikket. A verseny 10 legjobb újságírója egy Climate Tracker által szervezett ingyenes workshopon vehet részt Lengyelországban. Illetve két embernek lehetősége van, hogy csatlakozzon a Climate Tracker tudósítóihoz decemberben a Klímacsúcson, Katowicében.

A workshopunkon találkozhatsz a csapatunk tagjaival, tehetséges újságírókkal a régióból, ezen kívül részt vehetsz egy tréningen amit különböző éghajlatváltozási és újságírói szakértők vezetnek, és ráadásul egy nemzetközi csapat tagjává is válhatsz.

 

Izgalmas, de hogyan csatlakozhatok?

 1. Lépés: Ahhoz, hogy részt vehess a versenyben, publikálnod kell egy cikket klímaváltozás témában az országodban július 15 és augusztus 31 között. A téma a Klímaváltozás Közép-Európában, és eközül az öt szemszög közül válogathatsz. Ez lehet, videó, képsorozat, cikk, a lényeg, hogy már publikálva legyen valamilyen újságban, magazinban, online felületen stb.
 2. Lépés: Miután megjelent a cikked, töltsd fel a Climate Tracker appen keresztül (itt:app.climatetracker.org). A csapatunk ezt átnézi és személyes feedbacket küld minden nevezőnek.
 3. Lépés: Azok a versenyzők akik a legjobb cikkeket töltötték fel megkezdik a második fordulót és megkérik, hogy csatlakozzon egy végső kihíváshoz.
 4. Lépés: Szeptemberben, 10 versenyzőt fogunk kiválasztani, hogy csatlakozzanak a három napos workshopunkhoz Lengyelországban, október 12 és 14 között. Itt, helyi és nemzetközi szakértőkkel találkozhatnak, illetve csatlakozhatnak a nemzetközi klíma kommunikátor köreinkhez.
 5. Lépés: A versenyt és a workshopot követően 2 versenyzőt fogunk kiválasztani, hogy csatlakozzanak a Climate Tracker csapatához az ENSZ Klímacsúcson, amely decemberben Katowicében kerül megrendezésre. Ők fognak tudósítani a nemzetközi tárgyalások alatt, és az ő segítségükkel Közép-Európában is újra napirendre kerülhet a klímaváltozás témája.

 

Segítség! Nem vagy klímaváltozási szakértő és újságíró

Ne aggódj, segítünk! A verseny alatt számos hasznos tippel és forrással látunk majd el. Ezek segítségedre lesznek majd a publikálásban is. Nem kell, hogy hivatásos újságíró, vagy klímaszakértő legyél ahhoz, hogy részt vehess a versenyben. Mindenkinek van valamilyen története, amit elmesélhet és mi reméljük, hogy te is be tudod vonni a saját nézeteid és tapsztalataidat a Te történeted elmesélésébe is.

Ha feliratkoztál a versenyre, máris küldünk egy-két újságírói tippet, információs anyagokat, és történet ötleteket, de ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj nekünk arthur@climatetracker.org, vagy info@climatetracker.org

 

Gyakori kérdések:

  1. Miről szóljon a cikkem?

Ahhoz, hogy csatlakozz a versenyhez a klímaváltoás közép-európai vonatkozásairól kell írnod. Például miért fontos a régióban a klíma aktivizmus, milyen hatásai vannak az éghajlatváltozásnak, milyen alternatívák léteznek stb. 5 szemszög közül válogathatsz, illetve arra biztatunk, hogy keress releváns információkat és történeteket a saját régiódból vagy országodból

   1. Milyen nyelven írjam meg a cikket?

Bármilyen nyelven írhatsz, akár az anyanyelveden, akár angolul, amelyik jobban passzol a közönséghez.

   1. Hol publikáljam a cikkem?

Neked kell találnod egy újságot, blogot, magazint stb. ami szívesen megjeleníti a te írásodat. Próbálj meg olyat találni, aminek magas az olvasottsága, és kerüld a fake news oldalakat!

Ha nem sikerül időben publikálnod, szívesen segítünk! Nézd meg az Hasznos Tippek listáink és nyugodtan lépj kapcsolatba velünk.

   1. Használhatok más formátumot is mint írás?

Igen, nevezhetsz képsorozattal (amennyiben publikáltad ezeket), videóval (töltsd fel a videód youtubera és küldd el nekünk azt), rádió interjúval (ha elküldöd a rádió program linkjét és az interjú átiratát), vagy bármilyen más multimédia alkotással is.

   1. Mennyi időm van?

Amennyiben meg szeretnéd nyerni ezt a versenyt július 15 és augusztus 31 között kell jelentkezned. Ne felejtsd el, elküldeni a publikációdat a CT App-on keresztül. (app.climatetracker.org)

   1. Kik jelentkezhetnek?

Ez a verseny a közép-európai régió országainak szól így lengyelek, csehek, szlovákok, és magyarok jelentkezését várjuk. Amennyiben te nem ezekből az országokból származol, jelentkezz a globális versenyünkre.

   1. Mit nyerhetek?

Először is végtelen tiszteletet, ha már csatlakoztál a mozgalomhoz az jelzi az elhivatottságod a klímaváltozás ügye mellett, és hogy szívesen teszel azért, hogy mások is tanulhassanak a témáról. Része leszel a Climate Tracker Mozgalomnak!

Az a 10 ember, aki a csapatunkat a legjobban lenyűgözi, pedig velünk tarthat egy újságírói workshopra, Lengyelországba.

Ezen felül 2 embert magunkkal viszünk a Klímacsúcsra, decemberben.

   1. Hogyan választjuk ki az embereket?

A legjobb újságírókat a cikkek feedbackje alapján választjuk ki. Itt megtalálod az osztályzási rendszerünk. Emelett értékeljük a lelkességet, illetve a növekedési potenciált és a személyes hatást is.

 

Csatlakozzon a versenyhez itt

Climate Tracker

About Climate Tracker

A network of over 9,000 passionate young journalists, communicators and activists, getting climate change in the headlines around the world. Find out more about us at climatetracker.org/about/