was successfully added to your cart.

Mielőtt nekilátsz a cikked megírásának, érdemes egy vázlatot készítened, amiben körvonalazod az állás pontjaidat és az ezekhez tartozó példákat, amiket használni fogsz. Ez segít abban, hogy kordában tartsd a gondolataidat, és érveidet az írás folyamata során. De! Mielőtt vázlatot készítesz, a cikked legfontosabb részével, a kutatómunkával, is le kell számolnod.

Egy olyan politikailag, földrajzilag, és ideológiailag megosztott témában, mint a klímaváltozás, nagyon fontos, hogy minden állításod mögött erős érvek, és kutatómunka álljon. Emellett, a környezettel foglalkozó cikkek gyakran tartalmaznak, társadalomtudományi, természettudományi és politikai fogalmakra való utalásokat, amelyeket fontos, hogy megfelelő adatokkal, és szakértelemmel támassz alá, ehhez elengedhetetlen a kutatómunka. Ez az az eszköz, ami hiteles forrássá teszi a cikked, emelett a kutatás segít abban, hogy minél érdekfeszítőbb és megnyerő legyen a cikked. Összegyűjtöttünk pár pontot, amit érdemes fontolóra venned a következő cikkednél:

 

Találd meg a témád

A kutatómunkád mindig várakozással teli kell hogy legyen, sose tudhatod, hogy milyen adatokra bukkanhatsz. Ha tisztában vagy az aktuális problémákkal, és fejlesztésekkel, hírek, közösségi média, vagy személyes tapasztalatokon keresztül, számos érdekes témával találhatod szemben magad, amik új kapukat nyithatnak meg a készülő cikked számára.

 

 

Háttér olvasás

Ha döntöttél a témáról, érdemes egy kis kezdetleges kutatómunkát végezned, hogy    jobban megértsd a választott témát. Esetleg látogass el a közeli könyvtárba, és keress könyveket a témában, de akár kereshetsz online hírek között is, és olyan népszerű felületeket is átnézhetsz, mint a témádhoz kapcsolódó Wikipédia oldalak.

 

 

Részletes online kutatómunka

Amikor már teljesen tisztában vagy, hogy miről szeretnél írni, használhatsz online adatbázisokat. Amennyiben az egyetemed biztosít hozzáférést, olyan forrásokhoz mint a Jstor, utána nézhetsz a témádhoz kapcsolódó tudományos kutatásoknak. A témádtól függően használhatod a keresőt, hogy minél több új cikket találj az adott témakörben. Ezzel megértheted, hogy milyen vélemények és felfedezések léteznek a témában. Ezek vagy alátámasztják, vagy pedig cáfolják a cikked állításait, és akár hasznos példaként is szerepelhetnek a publikációdban.

 

 

Adatgyűjtés

Az egyik legjobb újságírói tulajdonság az első kézből származó oknyomozó cikkek. Bármilyen adat, amit te magad gyűjtesz elsődleges adatként értelmezhető és kezelhető. Adatot gyűjthetsz utazás, interjúk során. Egy másik lehetőség, amennyiben kérdőívek kitöltésére van szükséged, hogy Google Űrlapokat és Survey Monkey-t használsz. Ezeknek az adatoknak az alapján megállapítható a konklúziód, amit aztán érdemes képi vagy táblázatos ábrázolással kiegészíteni, hiszen ezek segíthetik az olvasóid a megállapításaid értelmezésben.

 

 

Szakértők bevonása

A szakértőktől származó idézetek és megállapítások megemlítése, óriási hozzáadott értékkel rendelkezik. Kapcsolatba léphetsz személyesen is szakemberekkel, és készíthetsz velük interjút, vagy pedig szimplán idézz tőlük a megfelelő referencia rendszer használat segítségével. Ügyelj rá, hogy ne felejtsd ki a referenciákat a cikkedből.

 

 

Hozzd ki a legtöbbet a Google-ből

Ha úgy érzed, hogy nem találsz valamit amire szükséged lenne, pl.: újságcikkek, vagy egy eseményhez tartozó adat egy új technológiához kapcsolódóan, a Google mindig segítségedre lehet. De a Google ezernyi ötlettel áll elő minden kattintással, ezért képtelenség az összeset elolvasni. Tehát érdemes mindig nagyon specifikus és szűkített szakszavakat használni a kereséshez. Ha nem találod amit keresel, nyugodtan bővítsd a fókuszodon, és használj kevésbé specifikus szavakat. Folytatsd ezt a gyakorlatot addig amíg meg nem találod, amit keresel. Ne feledkezz meg a Google Booksról és a Google Scholarról, ezek szintén kiváló források lehetnek számodra.

 

 

Mindig ellenőrizd a tényeket

Fontos, hogy megelőzd, hogy a cikkedben felsorkaoztatott tények támadhatóak, cáfolhatóak legyenek. Mindig nézz át többször minden idézetet, statisztikát, amit használtál. Illetve győződj meg róla, hogy a tények és a vélemények tisztán körvonalazódnak. Ezek hasznos források lehetnek a tények ellenőrzésére:

 

https://www.americanpressinstitute.org/training-tools/fact-checking-resource/  and http://journalistsresource.org/

Sok sikert kívánunk a kutatómunkához és a cikkíráshoz!

 

Arthur Wyns

About Arthur Wyns

Arthur Wyns is a tropical biologist and science journalist who writes about climate change, environment and migration. He manages Programs and Partnerships for Climate Tracker since 2017.